Afrijden in Den Haag; een ingreep, ben ik dan altijd gezakt?

Veel mensen vragen zichzelf af of een ingreep tijdens je examen altijd betekent dat je gezakt bent. Dit is niet altijd het geval. Alhoewel het geen goed teken is als een rijexaminator een ingreep moet plegen. Een rem of stuur ingreep betekent meestal wel dat je gezakt bent. Immers moet jij de examinator laten zien dat je zelf volledige controle over de auto hebt en dat je voldoende inzicht in het verkeer hebt om zelf alle mogelijke gevaarlijke situaties kunt inschatten.

afrijden rijschoolWanneer een examinator dus een ingreep moet plegen om je van een ongeluk te behoeden dan kan je ervan uitgaan dat je gezakt bent. Als dit bij jou gebeurt tijdens een examen geef het dan niet meteen op. Blijf goed je best doen totdat het praktijkexamen erop zit. Na afloop krijg je namelijk waardevolle feedback over wat je precies fout hebt gedaan en wat je nog kunt verbeteren voor de volgende keer.

Hoe gaat een rijexamen in de praktijk?

Een ‘normaal’ rijexamen duurt 55 minuten. Je rijdt dan met een examinator naast je, meestal in de auto waarin je rijlessen hebt genomen, een route die door de examinator wordt aangegeven. Vaak heb je met je rijschool Den Haag al meerdere routes gereden die hier op lijken. In deze route zal de examinator trachten om alles wat je geleerd hebt zoveel mogelijk aan bod te laten komen. Wees niet te zenuwachtig, als jij laat zien dat je volledige controle over de auto hebt en voldoende inzicht in het verkeer hebt om de verkeerssituaties in te schatten dan zal je vrijwel gegarandeerd in één keer slagen voor je rijbewijs.