Het rijbewijs halen, hoe verloopt dat precies?

Jongeren zijn de grootste doelgroep als het aankomt op rijlessen. Alhoewel er zijn ook oudere mensen zijn die de stap zetten om hun rijbewijs te gaan behalen, zal je in de meeste lesauto’s jongeren achter het stuur zien zitten. In de rijscholen branche is er veel keuze voor de jongeren. De laatste jaren zijn er steeds meer rijscholen bijgekomen die mensen helpen aan hun rijbewijs.

Tijdens de rijlessen zal een gecertificeerde instructeur iemand leren hoe er met de auto omgegaan moet worden. Ten eerste komt natuurlijk de fysieke bediening van de auto aan bod. Hoe moeten de deuren open, hoe wordt de auto gestart en hoe kan men schakelen. Allemaal zaken die men eerst moet leren voordat er van start gegaan kan worden. De instructeur heeft overigens ook een set pedalen aan zijn kant van de auto. Zo kan er altijd worden ingegrepen om ongelukken te voorkomen. Ga je net starten met lessen? Neem dan een proefles, bij een rijschool in regio Rotterdam.

Ook het theorie examen moet worden behaald

leren voor examenHet CBR is de organisatie die de examens voor het rijbewijs toetst. Zodra iemand klaar is gestoomd door een instructeur om de weg op te kunnen, zal het CBR een praktijkexamen afleggen met de leerling om te bepalen of hij of zei inderdaad klaar is om zelfstandig te rijden. Voordat dit praktijkexamen gedaan kan worden, is er eerst nog een theorie-examen noodzakelijk.

Zonder dit papiertje op zak kan er geen praktijkexamen gedaan worden.  Het is dus voor de leerling ook belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Hier moet echt voor geleerd worden, want het examen staat onder jongeren bekend als vrij lastig. En als men dus te laat begint met leren kan dit het spoedig behalen van het rijbewijs enorm in de weg komen te staan.

Het praktijkexamen

Zodra het theorie-examen behaald is, dan kan er een praktijk examen worden ingepland. De rijschool dient deze in te kopen en het kan vervolgens worden ingepland. Het is gebruikelijk dat er voor het examen nog een uurtje les gedaan wordt. Zo kan iemand nog een beetje inkomen in het rijden, wat de kans op slagen aanzienlijk verhoogt in veel gevallen. Leuk om te weten is dat het examen is dezelfde auto gedaan wordt als waar de lessen in gedaan worden (de auto van de rijschool dus). Dit maakt het voor leerlingen wel prettig omdat ze al hun lessen daar al in gedaan hebben en het dus een vertrouwd gevoel geeft.