Wat doet een incassobureau precies?

Een incassobureau incasseert openstaande vorderingen in opdracht van een schuldeiser. Wanneer een incassobureau wordt ingeschakeld dan verloopt de communicatie vanaf dat moment tussen de schuldenaar en het incassobureau. De kosten voor het incassobureau worden ook op de schuldenaar verhaald.

Taken van een incassobureau

incassoHet incassobureau begint eerst altijd met het versturen van brieven. In de eerste brief zal de debiteur worden ingelicht dat het incassobureau vanaf dat moment is ingeschakeld en dat zij de openstaande schuld zullen vorderen uit naam van de schuldeiser. Wanneer het incassobureau degene met de openstaande schuld niet te pakken kunnen krijgen kunnen zij ook andere stappen ondernemen zoals een huisbezoek of bellen naar het werk van de persoon. Alles is in de eerste fase erop gericht om contact te leggen met de debiteur.

Nog steeds niet betaald?

Wanneer er na enkele malen schriftelijk contact en aanmaning nog niet tot betaling is overgegaan zal er een gerechtelijk traject gestart worden. In deze fase zal de debiteur gedagvaard worden om voor de rechter te verschijnen en zal er ook een deurwaarder worden ingeschakeld. Het incassobureau zal altijd proberen om deze fase te verwijden omdat een gerechtelijke procedure onherstelbare schade aanricht tussen de schuldeiser en de debiteur, maar als er niet tot betaling wordt overgegaan nadat de debiteur op zijn wettelijke verplichtingen is gewezen dan is dit de volgende stap.

In de gerechtelijke fase wordt er ook een deurwaarder ingeschakeld die de dagvaarding aan de schuldenaar zal overhandigen en uiteindelijk zelfs tot inbeslagname van goederen of woningontruiming kan overgaan. De eerste stap is echter altijd een stuk minder.